Nyhetsbrev 9

Hej alla i Safe Space nätverk! 

Våren har börjat leta sig in på riktigt med mer sol och lite varmare väder. Vi på Safe Space Malmö arbetar på trots de rådande omständigheterna med Covid-19. 

Vi arbetar fortsatt med ungdomar i Malmö där vi har enskilda mentorssamtal men också ett fältteam som rör sig på Malmös gator. I dessa tider fokuserar vi på barn och unga, speciellt de som saknar trygga hemförhållanden. Vi behöver finnas där för dem och ge dem trygghet, det försöker vi göra genom mentorskapsprogrammet och fältarbete!

Nedan hittar du den senaste forskningen och de senaste rapporterna om våldsbejakande extremism. Förkovra dig och sprid vidare kunskapen i dina nätverk!


Trends alert: Member states concerned by the growing and increasingly transnational threat of extreme right-wing terrorism

FNs CTED (Counter-terrorism committe executive directorate) har sammanställt en så kallad “trends alert” med anledning av flera av medlemsländernas oro över högerextrem våldsbejakande extremism. De beskriver hur högerextrem terrorism har ökat de senaste åren samt hur de olika medlemsländerna tacklar detta.

Rapporten är 11 sidor lång och går att hitta här:
https://www.un.org/sc/ctc/wp-content/uploads/2020/04/CTED_Trends_Alert_Extreme_Right-Wing_Terrorism.pdf

Faktabok: A practical introduction to Islamist extremism

I förra nyhetsbrevet tipsade vi om RANs faktabok om högerextremism. Här kommer motsvarigheten för religiöst profilerad våldsbejakande extremism.

Faktaboken är 26 sidor lång och går att hitta här:
https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/networks/radicalisation_awareness_network/ran-papers/docs/ran_factbook_islamist_extremism_december_2019_en.pdf

Dokumentär: Gamer

Efter att en tolvårig pojke planerat att döda sina klasskamrater och berättat om det i en chattgrupp berättar en av hans chattvänner om spelvärlden. Sveriges radio ger dokumentären Gamer som i fyra delar berättar om “världen som vuxna inte bryr sig om”. De beskriver hur världen ser ut, men också hur en ung pojke kunde planera att mörda utan att någon reagerade.

Dokumentären är i fyra delar och går att hitta här:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1447619?programid=909