Nyhetsbrev 11

Hej alla i Safe Space nätverk!

Hösten flyger fram och vi är snart i slutet av november. Safe Space har, som många andra verksamheter, återigen fått anpassa verksamheten efter rådande restriktioner till följd av Covid-19. Vi arbetar mycket digitalt men har även fältarbetet igång, med noggranna avstånd. Under hösten har vi även startat upp vår nya verksamhet, Unga mot extremism.

Unga mot extremism är ett arvsfondsprojekt där vi under tre år kommer arbeta med att inkludera unga i det förebyggande arbete kommunen gör i frågan mot radikalisering och våldsbejakande extremism. Vi kommer bland annat arbeta med studiecirklar tillsammans med studiefrämjandet i tio utvalda kommuner runt om i Skåne och Blekinge som behandlar ämnen som ska verka förebyggande gentemot radikalisering och våldsbejakande extremism. I Unga mot extremism samarbetar vi med flera aktörer, bland annat länsstyrelsen och studiefrämjandet.

Håll utkik efter det, mer information kommer!

Nedan hittar du den senaste forskningen och de senaste rapporterna om våldsbejakande extremism. Förkovra dig och sprid vidare kunskapen i dina nätverk!


Pod om terrorism och yttrandefrihet

De senaste uppmärksammade terrordåden i Europa har fått konsekvenser på debatten och lagförslag från EU-länderna. I Sveriges Radios Europapodden från 10 november pratas det om terrorismen och yttrandefriheten. De går igenom hur Europa har reagerat på de senaste terrordåden och vilka tendenser korrespondenterna sett och hört. En av tendenserna är en tydligare koppling mellan migration och säkerhet i samtalen, både hos medborgare och inom politiken.

Lyssna på Europapodden: Terrorismen och yttrandefriheten här:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1615721

EUs inrikesminstrar diskuterar arbetet mot terrorism

Till följd av terrordåden i Europa diskuterade EUs inrikesministrar bland annat kampen mot terrorism i Europa under ett videomöte den 13 november. Efter detta videomöte publicerades ett “Joint statement by the EU home affairs ministers on the recent terrorist attacks in Europe”. Där presenteras hur de vill arbeta mot terrorism i Europa. Bland annat nämns att åtgärderna mot terrorism inte ska riktas mot religioner utan mot extremism,
vilket många gånger inte är fallet i nuläget.

Här kan ni läsa hela:
https://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-releases/2020/11/13/joint-statement-by-the-eu-home-affairs-ministers-on-the-recent-terrorist-attacks-in-europe/

Artikel om internetkultur och extremism

Denna artikel handlar om hur högerextrema grupper fyllt internet med memes, bilder och “skämt” med rasistiska, homofobiska och hatiska budskap. Artikeln pratar om hur vi kan förstå dessa internetkulturer och kopplingen de har
till extremism. Mycket intressant läsning!

Här hittar ni artikeln:
https://www.theatlantic.com/international/archive/2020/09/how-memes-lulz-and-ironic-bigotry-won-internet/616427/

Program om extremistgrupper i USA

SVTs Utrikesbyrån hade i sitt avsnitt precis innan amerikanska valet en djupdykning i extremistgrupper i USA och oron för väpnat våld och inbördeskrig i det polariserade landet.

Här kan ni se det:
https://www.svtplay.se/video/28885974/utrikesbyran/utrikesbyran-sasong-2-krig-i-usa?start=auto

Seminarium om svåra frågor i klassrummet

Forum för levande historia hade nyligen ett seminarium om svåra frågor i klassrummet. Det går även att se i efterhand och är relevant för alla som möter barn och unga i sitt arbete. Att hantera frågor eller uttryck för våldsbejakande extremism är inte enkelt. Här diskuteras hur en kan tänka och agera.

Här ser ni det:
https://www.levandehistoria.se/kalendarium/svara-fragor-i-klassrummet-hur-kan-skolan-bemota-antidemokratiska-uttryck

I slutet av november publiceras också Forum för levande historias webbkurs om just svåra frågor i klassrummet.

Den hittar ni på följande länk.
https://www.levandehistoria.se/fortbildningar/svara-fragor-i-klassrummet

CVE konferens

Nu är det snart dags för CVEs konferens Samling mot våldsbejakande extremism. Den riktar sig till yrkesverksamma som på något sätt kommer i kontakt med våldsbejakande extremism. I år sker konferensen digitalt, sista anmälningsdatum är 25 november och konferensen äger rum den tredje december.

Ni anmäler er på följande länk.
https://www.cve.se/samlingmotvbe